HÄSTSTALL

En faktabok för hästälskare

Författaren Helena Åhlund, ägare av Björktorps Gård, har lång erfarenhet av hästar och arbetar som frilansande skribent, fotograf och trädgårdsarkitekt. Boken, som länge har saknats på marknaden, kom till efter ett långt letande av information inför ett stallbygge. Många timmars läsande av paragrafer och lagtexter, oinspirerande forskningstexter och många mils åkande för att söka inspiration i andra stallar gav grund för boken och dess innehåll.

 

Författaren vill ge läsaren vardagstips för det vanliga stallet, men även väcka tankar om hur hästhållningen bör ske för hästens bästa.

 

Häststall är skriven utifrån hästens perspektiv i första hand. Det viktigaste är att hästarna har en god miljö att vistas i, och i andra hand behöver vi människor en säker och trivsam tillvaro. Tiden vi tillbringar tillsammans med hästarna och vänner bör kantas av glädje, lugn och harmoni och det kan endast upplevas om miljön är trivsam.

 

 

Boken belyser små detaljer som är enkla att ta efter, främst gällande säkerhet och det kan vara allt i från att ta bort vassa saker till att kontrollera om det finns jordfelsbrytare. Innemiljön i stallet har ett helt eget kapitel där luft, ljus och ljud är viktiga bitar. Boken förklarar varför det är så viktigt för hästens hälsa att ha en god innemiljö.

 

Läsaren får bland annat också veta vilka galler som får användas, vilken målarfärg som passar bäst till väggarna och hur man kan inreda sadel- och foderkammare så att de blir både praktiska och mysiga.

 

I boken kan man också lära om hur man drar ett elstaket på korrekt sätt, och vad man ska vara uppmärksam på när man köper nytt material. Flera sidor belyser och visar växter som är giftiga för hästarna men också hur man betesplanerar för att undvika parasitsmitta. Trivsel och samvaro har ett eget kapitel med tips på trevliga aktiviteter och boken avslutas med de obligatoriska djurskyddsreglerna.

 

 

Det är inte fråga om att visa de vackraste och mest påkostade stallen i landet, utan om att väcka tankar och få kunskap om vad som är viktigt. Det behöver inte vara dyrt att göra snyggt, säkert och trivsamt. Det handlar om att planera och fantisera.

 

Bilderna i boken är tagna i privata stall, hos tävlingsryttare och hästuppfödare, westernryttare och travstall, i det militära och på ridskola och är till för att ge läsaren inspiration.

Bilder ur boken Häststall

Klicka på bilderna för större format.

Boken är utgiven av Recito förlag maj 2013.

Text och foto: Helena Åhlund

Grafiskt form: Helena Åhlund och Linda Noväng

ISBN: 978-91-7517-392-4

Boken finns att köpa på internetbokhandlar som exv. Bokus och Adlibris, Bokia och CDON.com eller hos förlaget på www.litenupplaga.se

Recensioner om boken Häststall

 

 

Fem stjärnor från läsare på BOKUS.

9 september 2013

 

"Ett toppenbra bok med många enkla lösningar och "billiga" alternativ, att bygga stall och ridbana behöver inte alltid göras enligt konstens alla dyra regler, det finns bra och enklare alternativ och det tar verkligen boken upp. Den erbjuder många lösningar så det är bara låta plånboken bestämma =)!

 

 

 

Gott betyg i tidningen Ridsport

Recensent: Ingrid Andersson

 

"Helena Åhlund är ridinstruktör och arbetar dessutom som trädgårdsdesigner. Sinnet för en vacker miljö genomströmmar den bok om stall som hon just gett ut. Boken heter Häststall: inspiration, funktion och säkerhet, i såväl text som bild. Den innehåller mycket av de fakta man behöver känna till vid utformningen av stall, ridbana, hage och utemiljö. Utöver alla funktionella råd innehåller den också många tips om hur man kan ordna det snyggt och trivsamt i och runt stallet. Detta visas på en rad inspirerande förebilder."

 

 

 

Smickrande betyg från tidningen Hippsons recensent

Recensent: Ida Röök (Hippson.se)

 

Bok att inspireras av i stallstädar-tider

"Det är dags att ställa in hästarna efter betessäsongen, många passar då på att storstäda stall och sadelkammare. I boken ”Häststall – Inspiration, funktion och säkerhet” får du tips kring massor av saker som är bra att veta även för den mest inbitna hästkännaren. Grundläggande fakta varvas med smarta idéer.

 

”Kan du inte ge din häst ett bra hem, kan du heller inte kräva att den ska prestera optimalt”, skriver författaren Helena Åhlund i det inledande kapitlet i boken. Den meningen verkar vara en stor del i varför hon valt att skriva en bok om just häststall. Helena vill göra oss uppmärksamma på vad hästen behöver för att må bra, vilka regler man måste förhålla sig till – och samtidigt ger hon vardaglig inredningsinspiration.

 

Punkt för punkt arbetar hon sig igenom kapitlen med olika inriktningar. Ett handlar enbart om stallets interiör. Med underrubriker som ”inntertak”, ”spolplats” och ”boxar” går författaren systematiskt men lättfattligt igenom reglerna som finns, men hon dryftar även egna tankar och ger idéer på lösningar som hon har sett i olika stall. Till exempel tipsar hon om att träytor som hästarna gärna biter på kan målas med en sandblandad färg – den ger en skrovlig yta vilken hästarna undviker. Och i delen där tillbehör så som täckeshängare avhandlas trycker författaren extra på säkerhetsaspekten – kanske är det bäst att förvara täcken där hästarna inte vistas, för att minska risken att hästen skadar sig?

 

I kapitlet om sadelkammaren handlar det inte så förvånande mest om ordning och reda. Även här ges tips på angivna mått för sadelupphängning – men också råd om hur du på ett enkelt sätt hänger upp blöta täcken. Kapitlet avslutas med en checklista – vilka prylar och lösningar är ett måste i sadelkammaren?

 

Även i det efterföljande kapitlet om foderkammaren ges tips och tankar kring allt som kan underlätta arbetet med hästens ”matlagning”.

Sedan följer mer handfasta råd när det gäller stallet ljus, luft och ljudnivåer. Här ges läsaren råd kring hur man ska tänka för att välja rätt ljuskälla till de olika rummen i stallet med varierande funktion. När det gäller luften är det till exempel intressant att veta att en vältränad häst behöver mer luftutbyte än en promenadhäst. Nyttiga kunskaper!

Även detta avsnitt avslutas med en checklista – så bör du agera om hästen har hosta och författarens tips på en bättre miljö i stallet.

 

Sedan flyttar vi ut – till hagarna där Helena skriver om slussar, elstaket och rundade hörn, vidare via riktigt bra bilder på giftiga växter och sedan ut till ridbanan. Helena går här igenom att det är viktigt att tänka på vilken typ av gren som till största delen ska utföras på ridbanan, med tanke på vilket underlag man väljer att ha. Allt ifrån dränering, belysning och handfasta regler för ridning på banan gås igenom på ett överskådligt sätt.

Säkerheten är ständigt närvarande i alla kapitel, men förtjänar ändå ett kapitel för sig. Helena pekar på många viktiga saker att tänka på när man bygger nytt, renoverar eller bara gör en översyn i sitt befintliga stall.

 

Och så nästan sist men absolut inte minst – rubriken ”trivsel och samvaro”. För visst är det så att vi vistas i stallet för att ha roligt, att trivas tillsammans är viktigt – men kan vara ack så svårt. Helena bjuder här på några ordningsregler att förhålla sig till, för allas trevnad.

I sista kapitlet ”Djurskyddsregler och annat viktigt” har Helena plockat ut några av de viktigaste paragraferna i djurskyddslagen som vi hästägare bör känna till.

 

Boken ”Häststall – inspiration, funktion och säkerhet” är verkligen fullmatad med handfasta råd kring det mesta som hör vardagen till för en hästägare. Med hästens välmående i fokus är det viktigt att stallmiljön är bra, vilket är ett budskap som Helena Åhlund får fram på ett förträffligt sätt. Att sedan flera av ämnena hade kunnat vara en egen bok för sig är säkert något författaren har brottats med – det är inte enkelt att på ett lättfattligt sätt få ihop så mycket information i komprimerad form. Men Helena Åhlund lyckas riktigt bra. Boken är inspiration för den som bygger nytt såväl som för den som planerar en renovering eller översyn av befintligt stall. Och till viss del kan den säkert fungera som ”väckarklocka”, kanske det är dags att göra ett ryck och förbättra stallmiljön en gång för alla – det är ju både du och inte minst hästen som vinner på det."

 

BJÖRKTORPS GÅRD & STUGUTHYRNING

Bottenkarshyttan Björktorp, 611 95 Nyköping

Tel: Helena Åhlund 070-522 43 62

Mail: bjorktorpstradgard@gmail.com